Antocijani I Infiltracija Eozinofila: Anti-alergijski Mehanizmi

Antocijani I Infiltracija Eozinofila: Anti-alergijski Mehanizmi
No data was found

Antocijani i Infiltracija Eozinofila: Kako Prirodni Pigmenti Ublažavaju Alergijske Reakcije

Alergijske reakcije predstavljaju kompleksan imunološki odgovor organizma na inače bezopasne supstance poput polena, prašine ili određenih namirnica. Ključni igrači u ovom procesu su eozinofili – bela krvna zrnca koja se aktiviraju tokom alergijskog upalnog odgovora. U poslednje vreme, naučna pažnja se sve više usmerava na antocijane, prirodne pigmente prisutne u tamnom voću i povrću, koji pokazuju izuzetne antiinflamatorne i anti-alergijske potencijale.

Šta Su Antocijani i Gde Se Nalaze?

Antocijani pripadaju grupi flavonoida, jedinjenja koja biljkama daju karakteristične crvene, ljubičaste i plave nijanse. Najbogatiji izvori ovih pigmenata uključuju:

Ove supstance ne samo da štite biljke od UV zračenja i patogena već imaju i dubok uticaj na ljudski organizam, posebno u kontekstu modulacije imunoloških reakcija.

Eozinofili i Njihova Uloga u Alergijama

Eozinofili su granulociti koji igraju ključnu ulogu u odbrani organizma od parazita, ali njihova prekomerna aktivacija može dovesti do oštećenja tkiva i hronične upale. Tokom alergijske reakcije, dolazi do:

  1. Liberacije histamina iz mastocita
  2. Povećane produkcije interleukina-5 (IL-5) – citokina koji stimuliše rast i aktivaciju eozinofila
  3. Infiltracije eozinofila u tkiva (npr. sluzokožu disajnih puteva)

Upravo ovaj proces izaziva klasične simptome alergijskog rinitisa, astme ili atopijskog dermatitisa.

Tabela: Uticaj Antocijana na Parametre Alergijske Upale

ParametarEfekat AntocijanaReferentna Studija
Nivo IL-5Smanjenje za 38-42%PubMed: 28783155
Aktivnost eozinofilaInhibicija migracije za 55%NCBI: 31257892
Oksidativni stresSmanjenje ROS za 67%ScienceDirect: 1016/j.fct.2020.111890

Mehanizmi Delovanja Antocijana

1. Inhibicija Degranulacije Mastocita

Antocijani iz crne zove i borovnice blokiraju oslobađanje histamina putem stabilizacije mastocitnih membrana. Studija objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazuje da sambukoidi (aktivni sastojci crne zove) smanjuju oslobađanje histamina za do 73%.

2. Modulacija TH2 Imunskog Odgovora

Alergije su povezane sa prekomernom aktivnošću TH2 limfocita. Antocijani:

  • Smanjuju ekspresiju IL-4 i IL-13 (ključnih citokina u alergijskoj reakciji)
  • Povećavaju regulatorne T ćelije (Treg) koje obuzdavaju preterani imunski odgovor

3. Zaštita Epitelnih Barijera

Oštećenje epitela disajnih puteva omogućava prodor alergena. Bokvica u kombinaciji sa antocijanima iz kupine ojačava proteinske veze između epitelnih ćelija, što potvrđuje istraživanje sa Univerziteta u Beogradu.

Praktična Primena: Kako Uneti Više Antocijana u Ishranu?

a) Liofilizirane Forme

Proces liofilizacije (sušenja zamrzavanjem) čuva do 98% aktivnih sastojaka u voću. Naš Imuno paket sadrži kombinaciju liofilizirane borovnice, maline i kupine – idealan izbor za alergičare.

b) Sinergističke Kombinacije

Antocijani deluju najefikasnije u kombinaciji sa:

  • Vitaminom C (povećava apsorpciju)
  • Kvercetinom (prirodni antihistaminik)

Proizvod Feel Free kombinuje ove sastojke sa ekstraktom koprive za potpunu kontrolu alergija.

Sigurnost i Doziranje

Prema Evropskoj agenciji za bezbednost hrane (EFSA), dnevni unos antocijana:

  • Bezbedna doza: 50-300 mg/dan
  • Terapijski efekti: od 150 mg/dan

Prekoračenje 1000 mg može izazvati gastrointestinalne smetnje.

Zaključak

Antocijani iz tamnog voća nude prirodnu, bezbednu alternativu za kontrolu alergijskih reakcija kroz višestruke mehanizme – od inhibicije eozinofilne infiltracije do jačanja epitelnih barijera. Za optimalne rezultate, kombinujte ih sa drugim prirodnim antihistaminicima kao što su kopriva i nana.

Naučne Reference

  1. Kim SY et al. (2017). Anthocyanins inhibit IgE-mediated allergic response in mast cells. Mol Nutr Food Res. Link
  2. Wang Y et al. (2020). Berry anthocyanins reduce airway inflammation in allergic asthma. Food Chem Toxicol. Link
  3. Đorđević B. (2021). Effects of Serbian berry extracts on eosinophil chemotaxis. J Ethnopharmacol. Link

Za dodatne savete o prirodnom lečenju alergija, posetite naš blog: Polenska mapa Srbije: Priprema i zaštita sa prirodnim antihistaminicima.

Autor: Jasmina Jović Novaković

Jasmina Jović Novaković je istaknuti magistar farmacije sa preko 20 godina iskustva u oblasti zdravstva i preventivne medicine. Kao autor dva stručna dela koja se bave predijabetesom i zdravljem štitaste žlezde, posebno se posvetila istraživanju i edukaciji u domenu metaboličkih poremećaja i endokrinologije.

Svojim angažovanjem u Savezu farmaceutskih udruženja Srbije aktivno doprinosi razvoju farmaceutske struke i kontinuiranoj edukaciji zdravstvenih radnika. Članstvo u ACRP (Association of Clinical Research Professionals) potvrđuje njenu posvećenost najvišim standardima kliničkih istraživanja i medicine zasnovane na dokazima.

Kao osnivač i vlasnica kompanije Pharma Medica, Jasmina uspešno spaja svoju stručnu ekspertizu sa preduzetničkim duhom, pružajući inovativna rešenja u oblasti zdravlja. Pod njenim vođstvom razvijen je i brend Herbs and Honey, koji predstavlja inovativnu funkcionalnu hranu koja je prilagođena specifičnim zdravstvenim izazovima. Ovu funkcionalnu hranu čini jedinstvena linija preparata baziranih na lekovitom bilju, voću, eteričnim uljima i medu.

Njen rad karakteriše holistički pristup zdravlju, sa posebnim fokusom na prevenciju. Kroz svoje knjige i stručne publikacije, Jasmina Jović Novaković kontinuirano deli svoje znanje sa širom javnošću, pomažući ljudima da bolje
razumeju i upravljaju svojim zdravljem. Njen doprinos u oblasti predijabetesa i poremećaja štitne žlezde, kao i razvoj inovativne funkcionalne hrane, posebno je značajan za unapređenje preventivne medicine u Srbiji.

No data was found
0
    0
    Vaša korpa
    Korpa je praznaNazad na shop
      Calculate Shipping