Sa napretkom nauke sintetisani su novi lekovi za terapiju mnogih bolesti koji su znatno efikasniji od primene lekovitih biljaka, međutim i pored toga bokvica je uspela da zauzme značajno mesto u savremenoj medicini. Mnogi zdravstveni efekti bokvice su naučno dokazani, a mnoga farmaceutska regulatorna tela su prepoznala njenu ulogu u lečenju bolesti.
Danas se na području Evrope bokvica tradicionalno primenjuje kod upale sluznice respiratornog trakta, usne šupljine i ždrela, ali i kod kašlja na koji ima dvojaki uticaj.
Mukopolisaharidne sluzi prisutne u bokvici oblažu sluznicu grla i disajnih puteva te umiruju iritaciju kao i suvi nadražajni kašalj, razređujući bronhijalni sekret olakšavaju iskašljavanje.
Takođe, bokvica širi bronhije i olakšava disanje.
Zahvaljujući prisustvu iridoidnnih glikozide od kojih je najvažniji aukubin bokvica ima antibakterijsko delovanje dok prisutni tanini, flavonoidi i alantoin deluju protiv zapaljenja.